Co to jest przepalanka i z jakich składników powstaje?

Co to jest przepalanka i z jakich składników powstaje?

Poza wspaniałymi serami o niepowtarzalnym smaku i szerokiej możliwości zastosowania Podhale słynie również z różnych trunków, wytwarzanych w tamtym regionie od setek lat. Można je znaleźć na każdym góralskim weselu, ale są on też podawane w karczmach i domach z różnymi potrawami, w tym z deserami. Jeśli chcesz wiedzieć, jak te napoje alkoholowe są wytwarzane i z jakich surowców, przeczytaj poniższy tekst!

Czym cechuje się góralska przepalanka?

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek uroczystość na Podhalu bez regionalnego trunku, który cechuje się bursztynowym kolorem. Dzięki tej złoto-brunatnej barwie można go nawet pomylić z dojrzewającą wiele lat whisky. Znawcy twierdzą, że jest to napój o głębokim aromacie i lekko słodkim smaku. Przepalanka  pięknie prezentuje się w butelce, dlatego może być ciekawym podarkiem z podróży w góry. Sprzedawana jest z etykietą z góralskimi symbolami, takimi jak góral grający na tradycyjnym podhalańskim instrumencie, czyli na trombicie.

Z czego produkuje się tę wódkę?

Trunek ten wytwarzany jest z naturalnych składników z wykorzystaniem tradycyjnej, znanej już w XVIII wielu receptury. Do produkcji używane są:

  • spirytus zbożowy,
  • woda źródlana,
  • cukier.

Aby przepalanka uzyskała bursztynowy kolor i zapach toffi, najpierw należy odpowiednio skarmelizować cukier. Następnie dobrać tak proporcje, aby gotowy produkt miał zawartość alkoholu na poziomie 37,5%. Ten napój alkoholowy rozlewany jest  w półlitrowe butelki.

Z czym można podać ten trunek?

Przepalanka może być podawana zarówno z kotletem z jagnięciny, bigosem myśliwskim czy inną pożywną, góralską potrawą, jak i z deserem, np. w postaci szarlotki z jabłek z podhalańskich sadów. Często jest dodana do herbaty, aby rozgrzać ciało po wędrówce po zaśnieżonych szlakach. Jest też wykorzystywana do komponowania zimowych i letnich drinków.

Inne dostępne trunki góralskie

Ludzie mieszkający na Podhalu od wieków wykorzystywali do produkcji alkoholi surowce łatwo dostępne w sadach, ogrodach i lasach. Nic więc dziwnego, że oprócz przepalanki w ofercie sklepu z regionalnymi produktami są też inne napoje alkoholowe, takie jak bimber, śliwowica, wiśniówka i litworówka. Alkohole te są obecne na rodzinnych i przyjacielskich spotkań, a także na weselach. Do dziś na Podhalu wykorzystywane są stare receptury, które pozwalają odtwarzać dawne smaki regionu. Chcesz poznać także słodycze i inne specjały produkowane u podnóża Tatr? Zapoznaj się z ofertą sklepu internetowego.